Fingersoft - Hill Climb Racing 2

Decem Pharma - Pharysol

Sonera – Huvituttaa

Ilpo Virtanen

Best Fiends - Games for (RED)

Visit Finland 360

Karhu - Sauna

Pyhä - Huttu-Ukko

Turo Juhantalo

Ruka - Rosa & Rudolf

Ahlstrom

Stockmann - Hullut Päivät

Valio - Salaneuvos

Valtra - N Series Walkaround

Metso Way

WeeGee - Futuro

People of Reaktor

Saarioinen Joulu - VFX breakdown

Metsä Group - Cone

Valtiokonttori

Instrumentarium

Boomeranger

Wärtsilä - Theme video

Creative madness

Case study: The cinematic point of view

Case study: SPEK

Crazy characters!

MyCashflow - Designer video

SPEK - Pelastus

Alexander Seraidaris

Making of the Experience The Midnight

Outokumpu - Brand Images

Älvsbytalo

Koneet käyntiin!

Jesse Myllymäki

Pohjolan Voima

Finnkino - Scala

Teemu Valkama

Iso kuva

Saarioinen - Macaroni

Vieraskynä: Miten Adam teki kuivasta kerronnasta muodikasta?

Outokumpu - Share Issue

Kemira - Membrane

Kemira membrane program – maapallosta molekyyliin

Vuosi visualstorytelling.fi -blogin parissa!

MyCashflow - Online Store

Veikkaus - Jouluarvat

Yhteisvastuu - Debt Pit

Brinkmanin aika

Kemira – Glass of Water

Hell's Kitchen

Tiedon Kirous

Our way: Agile Process

Finlandia - ETM

Finlandia Vodka - Cranberry

Outokumpu: ideasta kuvaksi

Saarioinen - No E-codes

Outokumpu: teknistä taidetta

Outokumpu: eläimiä, terästettynä

Maailman parhaimman vodkan identiteetti

Brink Showreel 2012

Harjoittelijasta ammattilaiseksi

Ideataso osa 2

Pohjaton kuilu

Mikä tekee hyvästä loistavan?

Ideataso

Our way: Idea Selling

Liikkuvaa kuvaa Kluuviin

Risto - Poster

Suunnittelu ja toteutus onnistuneessa mainostuotannossa

Cristal-samppanjaa talentin paljastaneelle!

Joulu on ihmeiden aikaa!

Idea, tarina, tuotanto: case Proviva (3/3)

Idea, tarina, tuotanto: case Proviva (2/3)

Our way: Composite techniques

Ruukki - Ramor

Idea, tarina, tuotanto: case Proviva (1/3)

Saarioinen - Soups

Veikkaus - Lottery Box

Making stainless steel in eight minutes

Kaikkien aikojen paras mainoselokuva

Suutarin lapset vauhdissa

Brinkmanin nuoruus

Kaikkien on aloitettava jostain

Elefantti ja ratsastaja

Brinkin ilmaveivi

Uutta vanhaa - näin tehtiin Veikkauksen flipbook-mainokset

Brinkmanin lapsuus

Päivä tuotantoyhtiö Brinkillä

Enemmän kuin 60 000 sanaa

Vaikuttavin suomalainen visuaalinen tarina

Kuinka teimme teräksestä visuaalisesti vaikuttavan tuote-esittelyelokuvan?

School Safety and Security

JCDecaux’n elävät mainospinnat

Hetkessä Hollywoodiin!

Outokumpu - Process

Brinkmanin synty

Visuaalinen tarinankerronta yrityksen markkinoinnissa

Visualstorytelling – Mitä kenelle ja miksi?

Contact Us

Visual Storytelling

Allu's picture

Mikä tekee hyvästä loistavan?

Mistä asiakas (=mainostoimisto) tietää, että hän on saanut parasta vastinetta rahoilleen tuotannon valmistuttua? Näkevätkö kaikki lopputuotteesta, että juuri tähän työhön on vuodatettu parhaan osaamisen sydänverta? Upein tarina, tyyli, parhaat näyttelijät ja silmävalot sekä coolisti kiiltävä (tai näkymätön) 3D-grafiikka on usein vain meidän, tekijöiden, päässä. Omasta näkökulmastani ja omien kokemuksieni kautta parhaaseen asiakaskokemukseen vaikuttaa keskeisesti kolme tärkeää asiaa: kattava suunnittelu, odotuksien ylittäminen ja follow-through eli saatto.

Suunnittele kattavasti

Blogistamme löytyy hyviä esimerkkejä suunnittelun tärkeydestä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja askeleen lähempänä loistavaa. Esimerkiksi mainoselokuvatuotannossa nerokkaat ideat ja toteutusehdotukset eivät tunnu niin hyviltä mikäli ne tulevat asiakkaalle ilmi täysin yllätyksenä tuotannon puolivälissä tai maalisuoralla. On tärkeää pohjustaa nämä nerokkaat ideat keskustellen ja hyvien tuotantodokumenttien avulla jo aikaisessa vaiheessa.  Hyvät suunnitelmat eivät ainoastaan kata projektin jokaista isoa ja pientä yksityiskohtaa lavasteseinästä loppuplanssiin – suunnitelmadokumenttien pitää myös itsessään näyttää hyvältä ja selkeältä. Oma tavoitteemme on mennä PPM:ään (Pre-Production Meeting) niin hyvin valmistautuneena, että voimme vastata jokaiseen palaverissa heränneeseen kysymykseen ja meillä on näyttää jotain konkreettista kuvaa, grafiikkaa tai referenssejä jokaisesta yksityiskohdasta tuotantoon liittyen. Jopa vaihtoehtoja! Oli kyse esiintyjistä, tarinasta tai rekvisiitasta, kaikesta pitää olla tarkat suunitelmat, sillä nämä kymmenet tai sadat yksityiskohdat muodostavat yhden kokonaisuuden, lopputuloksen. Mikäli suunnitelmiin ja tuotantodokumentteihin on panostettu, olet jo pitkällä seuraavassa stepissä…

Ylitä odotukset

Kilpailumenestys, kansainväliset palkinnot ja kunniamaininnat ovat toki loistavan tuotannon merkkejä ja sinetöivät projektin iättömäksi menestystarinaksi. Ihmisläheisempi osoitus loistavuudesta on kuitenkin asiakkaan yksinkertainen palaute “Lopputulos ylitti odotuksemme!”. Edellisen kohdan kattavat ja yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat välttämättömiä, mikäli asiakkaan odotukset halutaan ylittää. Hyvät suunnitelmat nimittäin sysäävät tuotannon liikkeelle, aivan kuten vaikuttava tapahtuma elokuvakäsikirjoituksen ensimmäisellä kymmenellä sivulla. Yksityiskohtaisten suunnitelmien toteuttaminen vaatii myös paljon työtä, sillä kaikki lupaukset on lunastettava. Vastaavasti myös asiakkaalla on epävarmuuksien sijaan monia asioita joiden toteutumista hän odottaa innolla – ja tämä on erittäin positiivinen asia! Kuvittele joululahjatoivelistaa, joista pukki toteuttaa jokaisen, ja tuo vielä pari ylimääräistä pakettia päälle! “Joulusta tuli parempi kuin osasin kuvitellakaan!”

Follow-through

Loppusuora. Tämä on usein varsinkin isojen tuotantojen kuluttavin vaihe. Suunnitelmat ja lupaukset lunastetaan, lopputuote viimeistellään ja hiotaan valmiiksi. Kaikki huolella mietityt yksityiskohdat konkretisoituvat yhdeksi kokonaisuudeksi. Uskon, että tässä vaiheessa myös usein menetetään ote onnistuneeseen tuotantoon ja loistavaan lopputulokseen. Kun deadline lähestyy, tunteet saattavat joskus tulla pintaan ja hermoja koetellaan. Tässä vaiheessa tuotantoyhtiöltä vaaditaan melko paljon follow-through -taitoja eli saattoa, asioiden viemistä loppuun. Joskus asiakkaan odotusten ylittäminen ja loistavuus vaatii melko monta pientä korjausta ja säätöä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Nykyajan tuotannoissa iteratiiviset prosessit (missä työ tehdään pienin askelin kohti lopullista) mahdollistavat asiakkaiden osallistumisen tuotantoon juuri siinä määrin kun he näkevät tarpeelliseksi. Usein nämä iteraatiot tuovat tunteen hiotusta lopputuloksesta – ja toki tiettyyn pisteeseen asti “korjaukset” tekevät valmiista tuotteesta entistä paremman. Juuri nämä viimeiset viilanvedot ovat tärkeitä loistavuuden kannalta. On tärkeää tehdä työ valmiiksi hyvällä mielellä, huolimatta elokuva-alan sanonnasta “Films are not finished, they are released”.

Helppo homma!

Näiden yksinkertaisten sääntöjen noudattaminen ei ole aina helppoa. Kattavien suunnitelmien tekeminen ja niiden toteuttaminen vaatii paljon työtä, kärsivällisyyttä, positiivista asennetta, ammattitaitoa ja sitkeyttä. Tiukkojen aikataulujen ja budjettien tuominen yhtälöön ei luonnollisestikaan yksinkertaista tekemistä. Mutta viimeisenä vinkkinä sattumalta aamuradiosta kuultu Aira Samulinin lausunto työnteosta: “Tekeminen on kivaa! Mitä sitä muuten tekisi?”